Blitvini polpetki

Kako je to možno, da se pri nekaterih besedah vedno, ampak vedno zatipkam. Poleptki in ampka. To sta dve klasiki.

Pustimo zdej to. Danes sem z vrta porezala blitvo. En velik šop je je bilo. Moja prva asociacija na blitvo so blitvini polpeti. Moja brata sta vegetarijanca odkar pomnim. Naša nedeljska kosila so tako namesto po pohanem piščancu dišala po seitanu in včasih po blitvinih polpetih. Na oboje sem bila nora.

Danes sem v tem duhu pripravila poleptke.

Tole sta osnovni sestavini:

Parmezan in naseckana blanširana blitva.

Dodaš sestavine za konsistenco:

Pirini kosmiči, jajce, sezam, drobtine in pirina moka.

Za okus pa tole:

Mleti poper, sol, strt česen, muškatni orešek, narezana čebula in sveža zelišča.

Vse skupaj gre v skledo, zmešaš najprej z žlico, potem z rokami, da dobiš občutek. Včasih se zgodi, da je masa za poleptke pocasta in mokra. Takrat moraš dodati še kakšno žlico drobtin oz. moke. Pa nujno je, da ko se ti blanširana blitva malo ohladi, iz nje iztisneš čimveč vode. Saj vem, greh. Ampka, ne vem kako bi drugače.

Iz teh sestavin sem dobila 20 poleptkov, kar pomeni, da sem jih polovico lahko zmrznila. Pri poleptkih je to res fino. Samo pazi, da jih daš na peki papir in šele potem, ko zamrznejo v vrečkico. Meni so domači zelenjavni poleptki zakon! Še posebej, ko je treba med tednom na brzino skupaj spravit kosilo.

Aha, pečemo jih lahko na malo olivca ali pa v pečici na 220 stopinj kakšnih 20 minut. Če so zmrznjeni, bo treba malo več olja ali kakšna minutka več v pečici.

Ta vnos je bil objavljen v Recepti z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.

9 comments on “Blitvini polpetki

  1. alcessa on said:

    Kaj pomaga, da je recept vegetarijanski, da je zatipk ljubek in videz krasen, če pa … če pa … *hlip* če pa sta na sliki/v receptu tudi česen in čebula … *hlip*

    (*= moja najljubša žalostinka, ker imam z obojim zdravstvene težave in mi tudi najbrž zaradi tega smrdita. Drugače pa zgleda krasen recept (kot že marsikateri pred njim na tem blogu) in seveda obstajajo druga zelišča in dodatki, ki se jih da uporabiti namesto česna, čebule in sorodnikov, ne da? :-) )

  2. darja on said:

    draga. lepo, da si prišla naokoli! seveda lahko uporabiš nekaj ob čemer ne boš hlipala. zdajle mi je švistnilo na misel nekaj v stilu: popražene pinjole, še en šopek ali dva svežih zelišč, naseckana rukola, mogoče malo nadrobljene fete. lahko pa pač samo spustiš. a ob poru tudi hlipaš?

  3. alcessa on said:

    Ja, za čuda trpim prav ob vsem, kar spominja na česen ali čebulo. Torej tudi čemaž, por, drobnjak ipd. V bistvu začnem trpeti že, ko moji sosedi preveč navdušeno kuhajo s temi zadevami, ker mi moj nos pravi, da gre za škodljive zadeve :-) , če pa po nesreči pojem kakšno stvar iz trgovine (čips), mi lahko (ni pa nujno) hitro postane slabo …

    Pinjole se mi zdijo absolutno krasna ideja :-) , rukola tudi. Ma saj res ni težko kuhati brez teh zadev, ko vsaj enkrat poskusiš in se ti začne sanjati, kaj bi lahko sicer uporabil …

    Zelo rada pridem pogledat tvoje zapise, všeč mi je … naravnost receptov. :-) Pa od tebe sem se naučila, da se njoke lahko dela na zalogo, čeprav moji bučni niso čisto nič dobri, ker sem buče samo skuhala z zelišči in začimbami, namesto da bi jih spekla, zato bom enkrat pozneje odtaljene večje kose testa za njoke razvaljala, potresla z istimi začimbami in malce suhih gob, naredila tanek zvitek in tega narezala na njoke. Mogoče pa zadevo tako še rešim :-)

  4. matilda on said:

    Alcessa mila, tole s česnom je hudič (mislim zate),kot pravi Darja, bi jaz ziher fetko uporabila ali pa gorgonzolo ali pa eno grmado parmezana, da vsaj malo žmohtno diši.

    Darja, polpetki so nadvse imentina jed, sploh tisti, ki ostanejo do včera in jih pol tako mimogrede pohrustaš, ko greš mimo na balkon, pa tudi drugi dan jih lahko v žep flikneš in pohrustaš, ko greš peš do službe, da ne govorimo kolko so fajn, ko te pes prav milo gleda in ji pol ponudiš vegi polpet in pade v nezavest od hudega;D
    Sevda pa bi pri nas še micene koščke pncetke noter vtaknili (jaaa, pol niso več vegi).

  5. matilda on said:

    ..in mimogrede, pri nas se še zmeraj furajo sandali.

  6. darja on said:

    eto, to pa ne verjamem. sandali, mislim.

    poleptkov je treba zmeraj naredit več. absolutno in nadvse uporabna reč.

    drama tole s čebulo in česnom.

  7. matilda on said:

    Verjameš al pa ne, tako je.

  8. mamajoga on said:

    Darja, pravi navdih si :-) ! pa najbrž lakoh skorej vsako zelenjavco takole obdelaš, ne?
    jaz se redno zatipkavam tudi pri ženksah, pa pri koplakah… pa pri lakoh…

  9. darja on said:

    oooh, vau! da me tkole pohvali ex-miss-elle!

    ja na tak način se lotim tudi recimo bučk pa špinače in korenja. en trik je tudi s cvetačo. delim ob priliki v postu ;-)

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

HTML tags are not allowed.