Jesen na krožniku

O njokih iz pečene buče sem fantazirala vsaj tri tedne. Kaj lahko človek počne sam doma v petek zvečer, ko se On odpravlja na pivski izhod z dečki, Fižolček pa je v varstvu? Dela njoke za večerjo in na zalogo.

Aja, luštn je delat zaloge hrane. Ipak živimo na vasi. Do najbližje trgovine je vsaj tri minute z avtom.

Pa ta prefrigan občutek, da sem nadmudrila sistem. Ko delam zaloge hrane se zdim sama sebi zgledna…hmmm, gospodinja in mati. Zaloga bolonjeze omake v zmrzovalniku! Pozabi na razpredelnice in miselne vzorce. TO mi daje občutek, da imam stvari pod nadzorom!

 

Njoki iz pečene buče
za 4
1 manjša hokaido buča
3 krompirji
1 jajce
½ skodelice naribanega parmezana
cca 10 žlic moke
muškatni orešček, sol

Maslena omaka
2 žlici masla
listi svežega žajblja (vsaj 5 na osebo)
lupinica 1 eko limone
sol, poper
parmezanovi opilki

Neolupljeno bučo razrežeš na kockice, daš v pekač, zaliješ z 1 dcl vode, malo posoliš, pokriješ z aluminjasto folijo in pečeš 45 minut na 220 stopinjah. Cele krompirje skuhaš v osoljeni vodi. Oboje ohladiš in vsako zase spiriraš s paličnim mešanikom. Zmešaš v posodi in dodaš sol in muškatni orešček ter jajce in parmezan.

Masi po žlicah dodajaš moko (cca 10 žlic), da dobiš maso primerno za oblikovanje malih bunkalic. V slano vrelo vodo vržeš najprej en njokec, ga skuhaš in vidiš kako se drži. Če razpade, dodaš še kakšno žlico moke, sicer pa jih skuhaš.

Medtem na brzino raztopiš dobri dve žlici masla, vanj vržeš liste svežega žajblja, naribaš malo limonine lupinice, posoliš in popopraš. Žajbelj naj se hrustljavo zapeče. Ko so se njoki skuhali, odcediš, preljieš z omako in postrežeš s kozarcem belega vina.

Potem pa brž gledat Jennifer Aniston.

Ta vnos je bil objavljen v Recepti z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.

4 comments on “Jesen na krožniku

  1. Martina on said:

    Kakšno simpatično pisanje, pridem kar večkrat na večerjo, pa prinesem kaj s sabo, ker se tako šika. Vsaj s komentarjem se oddolžim;-).

  2. Hej, Martina. Hvala, da si se predstavila. Lep blog!

  3. urška on said:

    čudovit blogec. sem ga prebrala na dah. in joj, ura sploh ni ugodna za hranjenenje. :)

  4. Arenca on said:

    poskusila recept in priznam … navdušena zelo :)

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

HTML tags are not allowed.