Kolač s pečenimi breskvami

Na morju, ko se večina porazgubi po siestah, je idealen čas za pripravit en biskvitek, ki bi bil sicer iskreno povedano, doma označen za brezvezen in neizviren, tukaj, nekaj kilometrov stran od prvega sladoleda, pa je seveda požel salve navdušenja.

Če tvoja shramba premore:
- 5 jajc
- 5 žlic sladkorja
- 5 žlic moke
- 4 breskve
Si na konju.
Če pa imaš še:
- kos masla
- kakšen strok vanilije (ali pa vsaj vanilijev sladkor)
- deci sladkega vina ali kakšno fino žganje (ala Amaretto)
- eno pomarančo
Boš garantirano najbolj zaželen material za skupno dopustovanje.

Takole postopaš:
Hladnokrvno ubiješ 5 jajc, beljake ločiš, ker predpostavljam, da kičenejda ne vlečeš s seboj. Rumenjakom vmešaš sladkor in jih penasto umešaš. Peš. Ker si na morju, seveda! Potem se lotiš beljakov. Peš. Tole je jako naporen šport. Zdaj se mi bolj svita, zakaj je bila nekoč torta na sporedu samo ob posebnih prilikah.
Nežno vmešaš in dodaš še moko.
Preden se lotiš stepanja pa, če je tvoja skramba bolj asketska, na krhlje razrežeš breskve. Sicer se lahko še malo razpucavaš in jih na maslu malo popečeš. Zaliješ z vinom in pomarančnim sokom pa lupinico, malo sladkaš, lahko dodaš še cimet/vanilijo. Ko se malo poduši, sokec odliješ.
Na koncu potreseš pečene breskve čez jajčno zmes in pečeš kakšne pol ure. Označb za temperaturo na morskih pečicah praviloma ni, če pa že vprašaš…na 200. Še vroče preliješ s prihanjenim sokom.
Ko je bilo spečeno, sem ugotovila, da premoremo tudi kislo smetano in še nekaj breskev viška, ki sem jih tudi popekla na maslu in vse skupaj polila čez biskvit. Fotke ni, ker nam je do takrat vsem že hudo cukr padu.

To naj služi kot ideja, ki jo lahko mirno nadgradiš s kakšnimi bolj sofisticiranimi dodatki. Kaj pa vem…borovnice in mandlji, maline in koščki bele čokolade pa maskarpone za povrh, praženi lešniki in pečena jabolka pa cimet.

P.S. Po potrebi vstavi v prvo poved: ,,,,,,,

 

Ta vnos je bil objavljen v Potovanja, Recepti z značkami , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

6 comments on “Kolač s pečenimi breskvami

  1. matilda on said:

    tole je pa pravljica za mojega fotra, čisto po njegovi meri, puf, puf, zmešaj, flikni not, speči in popacaj—seveda pa je anrtaboljše, če mu to pripravi njegova edina in najlkjubša hči aka me:)

  2. matilda on said:

    pol moke menjala s kokosovo
    ga že ni več

  3. genialna si mi ti matilda.

  4. matilda on said:

    jabolčna verzija je bila pojedena, vendar v soski ni požela takega navdušenja.
    žmohtno sajde očitno zmaga.

  5. darja on said:

    spet ena fina nova. sajde. žmohtno sajde.

  6. Ema on said:

    Po slučaju naletela na recept….doma imela vse sestavine in kolač spekla takoj :) odličen je!! Hvala za recept, Lp

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

HTML tags are not allowed.