Špargljeva pita z zelišči

Ne se ustrašit slane pite.
Ni tako komplicirana kot se mogoče zdi.

Ok, res to ni hrana za med tednom, ampak, če pride tašča na večerjo jo bo sezulo. Ali pa prijatelje ob deci hladnega belega.

Za krhko in nadvse fino testo bomo rabili:

Najprej na brzino zmešaš (lahko v mešalniku) maslo, moko in sol, potem dodaš rumenjak in hladno vodo (količina vode je odvisna od temperature – če je zelo vroče, jo daš malo manj, če je hladno pa lahko tudi kakšen požirek več).

S hladnimi rokami res hitro oblikuješ kepo testa, ne vleči, ne mesi. Samo spravi skupaj vse drobtinice.

Zavij v folijo in v hladilnik za pol urce.

Potem greš lahko na kratek sprehod.

Ko prideš nazaj, testo najprej razdeliš na tri dele. Enega razvaljaš na fino pomokani podlagi in obložiš model. Ne razteguj testa, ampak ga samo lepo razvaljaj, kjer ti kakšen košček zmanjka lepo poštukaj. Okrog tega nič ne komplicirat.

Tole gre spet za pol ure v hladilnik. (Če si bolj na tesno s časom, lahko tudi kar direkt v peč. Dela. Preizkušeno.)

Medtem se lotiš nadeva.

Šparglje, por (jaz sem imela divjega z morja) in zelišča nasekljaš in popražiš na olivcu. Malo zaliješ, da se šparglji omehčajo. V drugi posodi dobro razmešaš še ostale sestavine in dodaš podušeno zelenjavo.

Pečico prižgeš na 180 stopinj.

In potem pride ta hecen del s fižolom (ali katerokoli težjo zadevo, ki bo testo krotila med peko – orehi, čičerika, lepi kamenčki s plaže). Tukaj mi pred oči pride tista fotka kasete in svinčnika. In tekst: Naši otroci ne bodo nikoli razumeli povezave med tema dvema rečema.

Skratka, ko pečeš pite – sladke ali slane, se moraš oborožit s kakšno slabo kilo fižola. Daš ga navrh testa na list paprija za peko.

In fižol v akciji:

Takole potem testo najprej pečeš samo, po 20 minutah poliješ z nadevom in pečeš še pol ure.

Ko ima čedno zapečeno skorjico, je gotova!

Mi smo jo jedli s krešo iz vrta in redkvicami.

Pozoren bralec se sprašuje, kaj naj s preostalima dvema kepama testa. Zmrznili jih bomo! Razvaljat, dat v model in z njim v frizer. Naslednjič, ko boš brez ideje za kosilo/predjed/večejo/tapas lahko nadevaš:
- z blanširano špinačo, pinjolami in feto (plus sladka smetana, jajca, sol, muškatni orešček kot zgoraj)
- s podušenimi bučkami in parmezanom (plus…)
- z artičokami in mini paradižnički (plus…)
- s pečeno bučo, parmezanom in suhimi jurčki (plus…)
Tale zadnja je moja osebna favoritka.
Nič ne tajaš, ravnaš se isto, kot bi bilo testo sveže.

Ok, zdej, ko sem vse še enkrat prebrala, jemljem nazaj drugi stavek. Ampak, je vredno truda. Res.

Ta vnos je bil objavljen v Neuvrščeni. Zaznamek za trajno povezavo.

17 comments on “Špargljeva pita z zelišči

  1. polona on said:

    Kako dobro.
    Vse mi je všeč. Pita, tekst, najbolj pa fotke z gramaturami.

    Proglašam te za svoj najljubši kuharski blog.

  2. matilda on said:

    ok. zdaj bom vse še enkrat prebrala in pol spredalčkala ali pa vprašal tršico, kar nisem čisto zapopadla…vem, da moram na sprehod s peso vedno zrihtana (to počnem)) , ne vem čemu služi fižol, ampak bom še malo tuhtala, ker ni da sem padla na unem testu v sedmem razredu (ampak, bom vseeno vprašala, če ne bom potuhtala). Tašče ne šljivim več, ker je mrtva in fotke so prav fletne. Aja, ne bom dodala petršilja, ker ga ne maram.

  3. Jana on said:

    Se strinjam s Polono! :)
    Pa še osebni komentar: take pite so za kateri koli dan (ko se želimo počutiti fino – vsak dan!) :) Jih delamo pogosto, razen različice z artičoko še nismo preizkusili, no, v resnici artičoke sploh še nismo doma delali … Bo treba popraviti! Hvala za namige in krasne fotografije! Z veseljem bomo še brali in gledali (in se slinili, kakopak!) :)

  4. darja on said:

    Res je fino, če se počutimo fino. Vsak dan.
    Matilda, fino tuhtaj.

  5. špela on said:

    darja…sorry za butalsko vprašanje ampak:
    1. preostalo testo zvaljam, OK,
    2. dam v modelčke in v frizer…? a kar v modelu za pito v zmrzovalnik?
    3. torej moram imet 3 modele za pito. OK-SHOPPING ? :)

  6. darja on said:

    Ja, preostalo zvaljaš, daš v model in kar v modelu v zmrzovalnik.
    Jaz ze tkole znajdem. En je tisti v katerem se peče tista, ki je v pečici, ko se ohladi, jo prestavim na krožnik. Torej za eno ga imam. Drugega pa vzamem kar od torte (tiste s snemljivim obodom). Ubistvu rabiš model samo za čas, da zmrzne, potem pa ga lahko uporabljaš, ker pride testo kot en trden kalup, ko je zmrzneno. Razen potem, ko ga daš pečt. Takrat seveda spet rabiš model.
    Z mal iznajdljivosti, torej rabiš samo enga za pitko in enega za torto.
    Zdej pa reč, če nisem zvita!
    A si pekla čokoladno torto?

  7. špela on said:

    pekla sem pizzo in kolačke (da jim ne rečem muffini ;) ), požela pozitivne odzive (not sem dala jagode in koščke čokolade, ker nimam lanskih borovnic).
    jutri pride tašča, torej dobi očitno :) in pa torta!!! drž pesti.
    hvala za namig, 1x pita model in 1x tortni model imam doma (sem ob shopping )
    :*

  8. matilda on said:

    tršica mi je razkrila The Secret of f”žu in zdaj vem da, lahko namesto kuglic uporabim fžu..itak ne bom uporabla ne eno ne drugo, ker sem v familiji na koncu verige in jaz sem tista ki prelestno zavijam a o peki nima pojma. Ah, so whta, vskemu svoje, vsak je za nekaj in prešišajte me v mojih vrlinah, če morete.
    Špela, priporočam (hihi, izkušnje meni bližne mojstrice), da zamrzneš modle z že pripravljeno podlago, ker je pol vse tako fino izli, še bolj izi od izi. Preizkušeno dobri modli de cousine.com, taki z dnom, ki ga snameš.

  9. špela on said:

    uuuu matilda, hvala, pol je še upanje za shopping ! :D

  10. maja on said:

    Zelo dobro izgleda, imam pa vprašanje glede fižola. Ali je takole spečen še uporaben za kuhanje? Drugače raje uporabim kamenčke za obtežitev….

  11. darja on said:

    Prepečenga fižola si ne bi upala uporabit. Jaz ga imam spravljenega samo za ta namen. Je pa absolutno reusable. Kamenčki bodo tudi delal.

  12. Pozdravljena Darja,

    čudovita pita :)
    kje bi pa lahko kupila ta model za pito?

    hvala za odgovor

  13. Modele s snemljivim obodom poišči v specializiranih trgovinah oziroma naroči prek neta.

  14. Nika Leben on said:

    Hvala za recepte, čeprav je najboljša kar v Baziliki v Ljubljani , ko ti jo punce servirajo s solato in ni treba nič misliti , samo uživaš v okusih. Pozdrav! Nika

  15. jerneja :-) on said:

    ojla, meni je recept super ratal, poskusila sem narediti testo tudi iz polnzrnate moke, pa pride malo bolj moker, ampak ga lahko vseeno lepo s prsti oblikuješ po pekaču in tudi speče se lepo. Super recept!

  16. Sergej on said:

    Mene pa zanima kaj moram narediti, da med pečenjem rob pite ostane na isti višini? Vedno se mi namreč malo zniža :/ Hvala za odgovor in lp!

  17. Živjo!

    To se tudi nam občasno dogaja. Mislim, da je to odvisno od deleža vode, tekočine v testu. Ta je odvsina od temperature, včasih pa variira tudi pri maslu. Težko dam nek smiseln odgovor, ker tudi sami še nismo čisto razlozlali zadeve. Ponavadi pa, če res sledimo vsem postopkom, zadeva kar uspe. Torej, nujno v hladilnik itd.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

HTML tags are not allowed.