Kakšen genialen preblisk!
Malo naveličana od peke parih preizkušenih, ki jih v zadnjem času postavljam pred slavljence, me je v soboto zjutraj preblisnilo. Za mamin rojstni dan bomo imeli torto z zelenim čajem in kremo iz pomaranč z našega vrta!
Gremo lepo po vrsti.
Najprej testo.
Za 1 torten model bomo rabili:
2 skodelici moke
1 žličko sode bikarbone
4 žličke zelenega čaja v prahu*
1 skodelico rjavega sladkorja
1 žličko vanilije v prahu
3 jajca
3/4 skodelice oljčnega olja
1 jogurt
*Ker je bila to ena tistih bliskovitih sprememb plana v zadnjem hipu (do sobote ob 14.35 sem bila prepričana, da bom delala jagodno), sem bila močno podvržena improvizaciji. Torej, ker Matche v prahu (pa tudi sicer) ni tako enostavno najti (ne računaj na Kalček ali Mercator v Šiški), sem v kavnem mlinčku zmlela svojo mešanico. Ideja se je izkazala za čisto uporabno rešitev. Čeprav moram ob naslednji priložnosti sprobati tudi ta pravo reč.
Najprej, torej zmešaš moko, sodo in čaj. Posebej pa stepeš jajca s sladkorjem in vanilijo, dodaš olje in potem postopoma še jogurt in mešanico moke in čaja.
Pečeš 35 minut na 180 stopinjah.
V vmesnem času tečeš k sosedi, ker pomarančnega curda se pa res ne da delat z rjavim sladkorjem!
Pripraviš si:
5 neškopljenih pomaranč (lupinica vseh in sok treh)
125 g masla
in 225 g sladkorja.
Zadeve daš v ponev z debelim dnom in se ravnaš po tukaj opisanem postopku.
Ok, pomarančni curd imamo. Ta bo šel na vmesne plasti torte.
Zdaj narediš še vrhnji premaz za torto.
200 g maskarponeja
4 žlice mletega sladkorja
4 žličke mletega zelenega čaja
1 žlička vanilije v prahu
4 žlice mleka
Z mixerjem zmešaš v gladko maso.
Obe kremi naj gresta v hladilnik. Pomarančna se mora ohladit in strdit, vmes pa se fino ohladi še torta.
Ko se torta ohladi, jo z dolgim nožem dvakrat prerežeš. Previdno. Plasti lahko še malo pokapljaš z denimo mlekom. Mi imamo radi sočno.
Vsako plast namažeš s polovico pomarančne kreme, sestaviš in povrhu premažeš kremo z zelenim čajem.
Torta je … hmm … drugačna. Sveža. Še kar sočna. Zeleni čaj se čuti bolj v kremi kot v testu. Halo! Najbolj me je pa sezula barva testa. Zgleda kot, da bi not dala čokolado. Pa je nisem. Majkemi. Verjetno je kriv rjavi sladkor.
Vse najboljše, mami!
Wow, obožujem zeleni čaj! Ampak sladic nisem nikoli delala z njim (razen nekoč že davno sladoled), ker je matcha tako pregrešno drag. Tole, da se ga da kar lastnoročno zmlet in uporabit je super novica. Testo bi se namesto z mlekom lahko natopilo tudi z zelenim čajem? Aja, bila sem prepričana, da je čokolada v testu:)
Ja, barva res ni bila ta prava. Povrh bi bilo kul, če bi potresla še z mletim čajem, ampak mi ga je zmanjkalo. Za tortni dekor sem bolj pri minimalizmu
Mogoče zato, ker se pogosto uštejem pri količinah.
Zeleni čaj za namočit. Fajn ideja. Upoštevaj pa, da je že samo po sebi testo kar sočno.
Sem danes zjutri pri sosedi pojedla polovico zadnjega kosa tele torte in je odlična.
Draga ciklama! Lepo, da si se oglasila. Pridi spet, pa ne samo na palačinke
pomarančno kremo bom definitivno preizkusila…na čokoladni osnovi.
Tildi, torta je bila fenomenalna.
Ampak jaz padem na vse kar je
a) iz zelenega čaja
b) speče Darja
ej, matilda! če boš delala orange curd in ga kombinirala s čokolado odvzami kakšen gram sladkorja. je kar sladka tale reč.
ja, zeleni čaj je res tko fajn…frišen. hmm, kdaj prideš na gt?
pri Đejmiju zmeraj odvzamemo (množina je pomembna zadeva pri pripravljanju hrane v moji “družini)) kakšen gram, pri Najđeli pa …cak…na pol zukra.
V glavnem se zmeraj vse poklopi, da vaju “spoznam “, če se morda, že nsita srečali
http://janaorsolic.blogspot.com/2012/04/mmmmatcha.html
uau! jana raztura.
in hvala za international promo…