Sezona špargljev je tu!
Jupiii!
Za začetek ena klasika. Šparglji z jajci. Brzinska reč.
Šopek divjih špargljev (6 eur!!!) opereš in vsakega posebej odlomiš pri koncu. Tam, kjer poči, se loči. Mehkejši del gre v uporabo, za trde dele še iščem navdih. Vse tole je šlo v odmet. Strašna škoda. Po moji grobi oceni vredna vsaj 2,90 eur. S tem se zmeraj težko sprijaznim.
Uporabne dele razrežeš in spodnje ločiš od vršičkov. Ti bodo šli prvi v ponev.
Na olivcu malo popražiš četrtinko pora ali eno majhno čebulico ali kakšen strok česna, dodaš spodnje dele uporabnega dela špargljev, zaliješ s kakšnim deci vode, da se na brzino podušijo. Medtem razžvrkljaš in soliš jajčka (recimo dve na osebo). V ponev dodaš še zgornje, mehkejše dele špargljev, malo popražiš in na koncu vliješ še jajčka.
In potem sledi spet ta prefrigan občutek, ko spraviš kosilo na mizo v devetih minutah.
jaz seveda dodam tudi mal pršutka:)
seveda. in potem temu rečeš fritaja. (…kar se sliši mnogo bolj sofisticirano kot šparglji z jajčki)
in jaz pršutek še malce podušim v vinu
zdej si pa že važna.
njaaaaam, ljubim šparglje!
ej darja, če se vedno iščeš navdih za trde dele špargljev….. zadnjič mi je tip, od katerega sem kupila divje šparglje, povedal, kako so lahko leseni deli uporabni. malo dlje jih kuhaš, zmiksaš, potem pa pripraviš kot prilogo po enakem principu kot špinačo. ali pa zmiksaš in uporabiš za juho. pa upam, da me ni navleku, ker mi je tole “zaupal”, ko sem mu “zatežila”, da so dragi, pa še pol jih bo šlo preč….. ne vem, če je tole zelo navdihujoče, je pa način, da ne vržeš 2,90 eur proč
to, da bi jih naredila po principu špinače, me še ni prešinilo! samo včasih so pa res taaakooo trdi, da niso za res nič drugega kot za čaj
ponavadi iz teh trdih delov skuham ‘juho’ za špargljeve rižote. V lonec skupaj s trdimi deli dodam, malček belega vina, par koleščk korenčka, sol in poper. Kuham cca. 20-30min. Če ne porabim isti dan, ostanek zamrznem, ker velikokrat nimam časa za izdelavo ‘polivke-juhe’ za rižoto.
ja, tale nasvet je za ta pridne