Čokoladna torta z ingverjem

Kakšen imeniten občutek me navdaja vsakič, ko nekomu za rojstni dan spečem torto! Letos sem jo dobila tudi jaz in moram rečt, da tudi filing, da nekdo speče torto zate res ni slab.

Ne, sploh ne.

Včasih me pa kar malo peče vest. Kaj če bi vsi tile moji slavljenci vedeli, da mi torta vzame tam nekje med 11 in 13 minut za pripravo? In, da medtem lahko še srkam vino?

A ni čedna?

Recept zanjo sem delila že tolikokrat, da je tudi ona razlog za moj blog. Pa ne, da je zrasel na mojem zeljniku vrtu, ne, ubistvu je Nigellina pogruntavščina z rahlo modifikacijo.

Spada v kategorijo učinkovitih, hitrih in slastnih. In drznih.

Zdej pa enkrat za vselej.
Piši:
250 g čokolade (70% delež kakava)
125 g masla
za palec naribanega svežega ingverja
6 jajc
150 g sladkorja
V vodni kopeli (tj. posoda v katero naliješ malo vode, vanjo daš še eno posodo v katero nalomiš čokolado in naseckaš maslo) raztopiš maslo+čokolado.
Prižgeš pečico na 180 stopinj.
Medtem miksaš 6 jajc s sladkorjem. V časih pred Kitchen Aidom sem se tega lotevala z ločevanjem beljakov od rumenjakov, danes vržem vse skupaj not, prižgem in miksam kakšnih 7 minut.
Ta čas si lahko mirno natočiš kozarček.
V raztopljeno čokoladno zmes vmešaš ingver, počakaš kakšno minutko, da se malo ohladi in nežno primešaš k jajčni masi. Vliješ v tortni model obložen s papirjem za peko, pečeš cca pol ure. Preden daš na krožnik se mora vsaj malo ohladit, ker je to čisto rahla in mehka torta.
Najbolj paše, če stepeš četrt litra sladke smetane, ki ji dodaš vanilijo in kakšno žličko sladkorja in nabašeš v vdolbino, ki se naredi pri tem, ko se torta ohlaja in malo uplahne.

Seveda lahko ingver mirno izpustiš ali pa zamenjaš:
- z nastrgano pomarančno lupinico in iztisnjenim sokom
- s kakšno žlico grobo mletih mandljev in požirkom ali dvema Amaretta
- s posušenim čilijem

Lahko pa pečeš (opa! samo 8-10 minut!!!) v silikonastih mini modelčkih in potem temu rečeš sufleji in serviraš na tak način kot sva se zadnjič z Urško izkazali na cateringu, ko sva hoteli ponazoriti enega izmed sedmih grehov.

“Od besa sem razbila babičin porcelan!”

Ta vnos je bil objavljen v Recepti z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.

21 comments on “Čokoladna torta z ingverjem

  1. matilda on said:

    čokolada in ingver. wohooo. ingver is my zar!
    ok, zaupaj mi koliko se miksa brez kičenejda?
    vino pa je absolutno nujna pomoč pri vsakem ustvarjanju;)

    fina kombinacija, izprobam, pa poročam!
    absolutno všeč postavitev na zadnji fotki.

  2. darja on said:

    bi rekla, da kakšno minutko več kot pri kičenejdu. in če tvoj pomočnik ni samostoječe narave … je zraven malo težje srkat vino. kar je res bedno.

  3. matilda on said:

    ohhooo, Darja Dear, kozarec si zmorem natočit in konzumirat in vmes mmmmkat (z lahkoto) tudi na žici napeti med vidauktom nad Gabrovico in Ničem. Leta in leta vadbe ter predanosti (predvsem)? MedMikasnejme je to praktično dihanje;D

  4. darja on said:

    haha, te kar vidim! virtuozno! jaz moram tole disciplino še osvojit.

  5. špela on said:

    darja, danes se je lotim…mmmmmm.
    vino se že hladi :)

  6. darja on said:

    špela, zdej, ko so jagode na vrhuncu jih lahko daš povrh.

  7. Lenča on said:

    Že pečem. Vmes skopala dve punci (namesto kozarčka ;)
    Jutri pa s torto presenetim mojo mamo, ki kao ne mara čokoladnih tort..

  8. darja on said:

    …iiiin? kakšen je bil mamin odziv?

  9. Alenka Ziernfeld on said:

    Mmmmmm…. :)
    Pa sploh ni bila videti tako fajn kot tvoja.. Moram ponoviti.

  10. Cimet&Timijan on said:

    Čokolada in ingver sta super par, jaz ponavadi naredim tako z moussom :) . Zadnja fotka: krasna!

  11. Katja on said:

    Naredila danes in je superdobro izpadla. Zdaj me pa zanima, če bi namesto ingverja dala pomarančo.. koliko soka dam notri? se bojim, da ne bi dala preveč, ker v tej, ni nič tekočine, razen masla in čokolade?

  12. darja on said:

    Katja, pomaranča je top kombinacija. Daš lupinco in sok ene ter to primešaš čokoladno masleni masi.

  13. Katja on said:

    Joj, verjamem, sprobam takoj, ko bo prilika. Hvala.:*

  14. Tina on said:

    POzdravljena Darja. Zanima me, kako se zadeve lotim če (še) nimam Kitchen Aida? Omenila si ločevanje rumenjaka in beljaka…se lotim klasične priprave? Naredim sneg…. HVALA v naprej za odgovor! Tina

  15. darja on said:

    Tina, živjo!
    Ja, da bo zadeva bolj rahla priporočam, da beljake ločiš od rumenjakov ali pa, da si vzameš čas (cca 10-15 min) in jih zmešaš skupaj s sladkorjem v res penasto zmes.
    Ne more ti spodleteti ;-)

  16. Mojca on said:

    Zdravo,
    mene pa zanima, kako veliki tortni model naj uporabim?

  17. darja on said:

    Ponavadi uporabljam fi 24, če bo manjši tudi ni panike, za večjega pa malo povečaj maso.

  18. Tina on said:

    Darja pozdravljena, tortica je fantastična tudi brez Kitchen Aida :-) Hvalaaa za nasvet. Pekla sem jo v tortnem modelu 26, pa je bila lepa, nizka, sočna in božanska. :-) Prelep dan želim, Tina

  19. darja on said:

    Super! Vesela, da ti je uspela.

  20. Renata on said:

    Čaki, a prav vidim-brez moke? Al sem kaj spregledala?

  21. darja on said:

    Prou vidis! Nujno poskusi pa porocaj.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

HTML tags are not allowed.