Kakšen imeniten občutek me navdaja vsakič, ko nekomu za rojstni dan spečem torto! Letos sem jo dobila tudi jaz in moram rečt, da tudi filing, da nekdo speče torto zate res ni slab.
Ne, sploh ne.
Včasih me pa kar malo peče vest. Kaj če bi vsi tile moji slavljenci vedeli, da mi torta vzame tam nekje med 11 in 13 minut za pripravo? In, da medtem lahko še srkam vino?
A ni čedna?
Recept zanjo sem delila že tolikokrat, da je tudi ona razlog za moj blog. Pa ne, da je zrasel na mojem zeljniku vrtu, ne, ubistvu je Nigellina pogruntavščina z rahlo modifikacijo.
Spada v kategorijo učinkovitih, hitrih in slastnih. In drznih.
Zdej pa enkrat za vselej.
Piši:
250 g čokolade (70% delež kakava)
125 g masla
za palec naribanega svežega ingverja
6 jajc
150 g sladkorja
V vodni kopeli (tj. posoda v katero naliješ malo vode, vanjo daš še eno posodo v katero nalomiš čokolado in naseckaš maslo) raztopiš maslo+čokolado.
Prižgeš pečico na 180 stopinj.
Medtem miksaš 6 jajc s sladkorjem. V časih pred Kitchen Aidom sem se tega lotevala z ločevanjem beljakov od rumenjakov, danes vržem vse skupaj not, prižgem in miksam kakšnih 7 minut.
Ta čas si lahko mirno natočiš kozarček.
V raztopljeno čokoladno zmes vmešaš ingver, počakaš kakšno minutko, da se malo ohladi in nežno primešaš k jajčni masi. Vliješ v tortni model obložen s papirjem za peko, pečeš cca pol ure. Preden daš na krožnik se mora vsaj malo ohladit, ker je to čisto rahla in mehka torta.
Najbolj paše, če stepeš četrt litra sladke smetane, ki ji dodaš vanilijo in kakšno žličko sladkorja in nabašeš v vdolbino, ki se naredi pri tem, ko se torta ohlaja in malo uplahne.
Seveda lahko ingver mirno izpustiš ali pa zamenjaš:
- z nastrgano pomarančno lupinico in iztisnjenim sokom
- s kakšno žlico grobo mletih mandljev in požirkom ali dvema Amaretta
- s posušenim čilijem
Lahko pa pečeš (opa! samo 8-10 minut!!!) v silikonastih mini modelčkih in potem temu rečeš sufleji in serviraš na tak način kot sva se zadnjič z Urško izkazali na cateringu, ko sva hoteli ponazoriti enega izmed sedmih grehov.
“Od besa sem razbila babičin porcelan!”
čokolada in ingver. wohooo. ingver is my zar!
ok, zaupaj mi koliko se miksa brez kičenejda?
vino pa je absolutno nujna pomoč pri vsakem ustvarjanju;)
fina kombinacija, izprobam, pa poročam!
absolutno všeč postavitev na zadnji fotki.
bi rekla, da kakšno minutko več kot pri kičenejdu. in če tvoj pomočnik ni samostoječe narave … je zraven malo težje srkat vino. kar je res bedno.
ohhooo, Darja Dear, kozarec si zmorem natočit in konzumirat in vmes mmmmkat (z lahkoto) tudi na žici napeti med vidauktom nad Gabrovico in Ničem. Leta in leta vadbe ter predanosti (predvsem)? MedMikasnejme je to praktično dihanje;D
haha, te kar vidim! virtuozno! jaz moram tole disciplino še osvojit.
darja, danes se je lotim…mmmmmm.
vino se že hladi
špela, zdej, ko so jagode na vrhuncu jih lahko daš povrh.
Že pečem. Vmes skopala dve punci (namesto kozarčka
Jutri pa s torto presenetim mojo mamo, ki kao ne mara čokoladnih tort..
…iiiin? kakšen je bil mamin odziv?
Mmmmmm….
Pa sploh ni bila videti tako fajn kot tvoja.. Moram ponoviti.
Čokolada in ingver sta super par, jaz ponavadi naredim tako z moussom . Zadnja fotka: krasna!
Naredila danes in je superdobro izpadla. Zdaj me pa zanima, če bi namesto ingverja dala pomarančo.. koliko soka dam notri? se bojim, da ne bi dala preveč, ker v tej, ni nič tekočine, razen masla in čokolade?
Katja, pomaranča je top kombinacija. Daš lupinco in sok ene ter to primešaš čokoladno masleni masi.
Joj, verjamem, sprobam takoj, ko bo prilika. Hvala.:*
POzdravljena Darja. Zanima me, kako se zadeve lotim če (še) nimam Kitchen Aida? Omenila si ločevanje rumenjaka in beljaka…se lotim klasične priprave? Naredim sneg…. HVALA v naprej za odgovor! Tina
Tina, živjo!
Ja, da bo zadeva bolj rahla priporočam, da beljake ločiš od rumenjakov ali pa, da si vzameš čas (cca 10-15 min) in jih zmešaš skupaj s sladkorjem v res penasto zmes.
Ne more ti spodleteti
Zdravo,
mene pa zanima, kako veliki tortni model naj uporabim?
Ponavadi uporabljam fi 24, če bo manjši tudi ni panike, za večjega pa malo povečaj maso.
Darja pozdravljena, tortica je fantastična tudi brez Kitchen Aida Hvalaaa za nasvet. Pekla sem jo v tortnem modelu 26, pa je bila lepa, nizka, sočna in božanska. Prelep dan želim, Tina
Super! Vesela, da ti je uspela.
Čaki, a prav vidim-brez moke? Al sem kaj spregledala?
Prou vidis! Nujno poskusi pa porocaj.