Tom yam

Tajska različica naše govejke. Tom yam pozdravi mačka, odžene prehlad, zbistri duha in bojda odpravlja vse sorte življenjskih tegob.

Tom pomeni juha, yam je spicy in kisla. Torej, pekoča kisla župca.

Naredili bomo varianto z rakci, čeprav so možne tudi vege ali piščančje variacije.

Za 4 obnemogle:
12 velikih rakcev
3 stebla limonske trave
12 rezin galangala
8 listov kaffirjeve limete
1 rdeča čebula razrezana na četrtine
čiliji (odvisno od drznosti)
4 žlice ribje omake
1/2 žličke soli
1 žlička sladkorja
8 gob (šitake so top!)
2 paradižnika razrezana na četrtine
1 rumena čebula razrezana na četrtine
1 žlica paste iz pečenih čilijev
2 mladi čebulici razrezani na 4 cm palčke
4 žlice limetinega soka

Najprej rakcem (kozice) odstraniš glavo in oklepe, ki jih skupaj z 1 čebulo, nekaj rezinami daikona (bela redkev), 5 posušenimi šitakami in nekaj zrni popra skuhaš v osnovo in precediš. Rabili je bomo 4 krožnike.
Tole z osnovami je sicer trud, ki se poplača, ampak, ker sem vam obljubila bližnjice… Kupiš lahko tudi 12 velikih zmrznjenih olupljenih rakcev (CoolHouse v Šiški ima take ta prave tajske), ki jih počasi odtajaš (čez noč v hladilniku). S tajanjem zmrznjenih rakcev ni heca. Zmeraj počasi, sicer se bodo skrčili do neprepoznavnosti.
Torej, če nimaš rakove osnove, lahko goljufaš s tisto, ki jo premoreš ali pa pač z vodo.

V malo ohlajeno osnov0/vodo gre limonska trava (najprej jo fino lopnemo s ploščato stranjo z noža, potem pa prečno razrežemo na cca 4 cm rezine), galangal (neolupjen, razrezan na tanko), listi kaffirjeve limete (pretrgani na polovico), rdeča čebula (razrezane četrtinke lopneš s ploščato stranjo noža) in čili (bolj si drzen, bolj ga lopneš!).  Zdej ti postane jasno, zakaj se tajci važijo s temi noži!

Tole naj vre 5 minut, potem dodaš vse ostale sestavine razen rakcev, mlade čebulice in limetinega soka. Vre naj še 3 minutke. Potem pa vržeš not še rakce, počakaš, da se nafrtajčkajo in postanejo rozi. Ugasneš, dodaš na mlado čebulico in limetin sok.

Poskusiš in po potrebi izboljšaš okus z limetnim sokom, ribjo omako ali sladkorjem.

In potem pride del, ki baje nabolj zabava tajske kuharje, ko opazujejo turiste, kako se mučijo s prežvekovanjem galangala in limonske trave. Uglavnem, iz te juhe se ne je ničesar razen paradižnika, rakcev, gobic in mlade čebule!

Ta vnos je bil objavljen v Potovanja, Recepti z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.

3 comments on “Tom yam

  1. frišna on said:

    To z velikimi fotkami je super

  2. Manca on said:

    Ola Darja,

    danes sem odkrila tvoj blog – od selitve dalje pogrešam Bazilikine župce, pa sem šla pobrskat kaj ustvarjate. Čestitke za nov Bistro, pridem pokukat. Sem tudi moje tajske momente dala na blog tukajle: http://metamint.wordpress.com/2012/05/20/v-iskanju-pravega-currya/

    Lp, Manca

  3. darja on said:

    hej, manca!

    kakšen krasen blog imaš. sploh nisem vedla, da imaš takšne talente!

    jaz sem se pa že spraševala kje se klatiš, ker te zadnje čase ni bilo nič k nam. pridi kaj naokoli.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

HTML tags are not allowed.