Intro šnel kurz

Načeloma v vsaki tajski jedi zasledimo tri elemente:
- sladko
- slano
- kislo

Sladkobo dosegamo najpogosteje kar s sladkorjem, različnim sadjem ali medom.
Za slanost uporabimo fish sauce (pazi! tukaj je pomembno, da nabaviš res dobro – razlika je zeeeelo očitna, pri kupovanju ponavadi velja načelo več denarja, več muzike). Druga slana omaka je sojina (brand, ki so ga priporočali v naši šoli je tisti z malim Budo v sedečem položaju). Naslednja slana reč pa je ostrigina omaka (kupi “chubby lady on the blue background label”).
Kislina pa je ponavadi limetin sok, ki ga NIKOLI ne kuhamo, ampak zmeraj dodamo na koncu. Včasih se uporabi tudi kis ali tamarind omaka.

Potem je tukaj še četrti element tajske kuhinje, ki v zadnem času prihaja vse bolj v ospredje. Spicy… Odkritje leta je zame pasta iz pečenih sladkih čilijev!

Tajci ne komplicirajo. Najbolj uporabljana zelišča so strnili na tri, in sicer:
- listi kaffirjeve limete
- galangal
- limonska trava.
Tukaj skorajda ni prostora za improvizacije. Uporabljajo se sveža ali kvečjemu zamrznjena. Posušena? Forget about it!

Potem je tukaj še ingver pa koriander (na veliko se uporablja korenina, listi so bolj za povrh potrest in se nikoli ne režejo!), mlada čebula…

Tajska hrana ni mastna. Namesto olja se dodaja jušna osnova.

Kaj pravite na kuhinjo?

In na razgled?

Junie, lastnica in ustanoviteljica šole, je na začetku pripravila tale krožnik.

Posušeni repki mini kozic, pražen kokos, arašidi, med, ingver, limeta z lupinico, čebula, čili. Vse skupaj smo zavili v pepper leaf. In v ustih? Eksplozija okusov. Vsak ugriz nova dimenzija. Brez hecov!

Ta vnos je bil objavljen v Potovanja z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.

5 comments on “Intro šnel kurz

  1. Nina on said:

    Jst pravim super ful. Ampak! Kje dobim vse te sestavine, no kje? Ostrigina omaka, pa sedečega Budo, pa vse to? A majo to pri nas? Leclerc?
    Hvala za odgovore, zelo si prijazna.

  2. darja on said:

    Čao, Nina!

    Ostrigina omaka je skor v vsakem Mercatorju, ne vem, če ravno ta brand. Sedeči Buda je tudi razširjen po naši Dolini. S tole konkretno čilijevo pasto bo jeba. Ponjo moraš skočit na Tajsko.

    Sveže zadeve pa: lemongrass je na voljo na ljubljanski tržnici (poglej pri tistih štantih, ki so vzporedno s cunjami), za kakšen košček galangala se da baje zment tudi v Shambali, listi kaffirjeve limete pa … JOOOJ!!!

    Jaz sem na Tajskem kupila zalogo in zmrznila. Je kar uspešen projekt tole z zmrzovanjem. Na Dunaju je Nasch Markt (reees huda tržnica), v Celovcu baje tudi azijski šopi… Mal se je treba zorganizirat. Al pa skočt na Tajsk.

    V bistvu se problem na koncu skrči na galangal in liste kaffirjeve limete. Sej veš, zdej se v inozemstvu ne kupujejo več đinsi in pralni prašek, ampak galangal in najboljši brand ostrigine omake.

  3. matilda on said:

    po vse kar se v Dolini ne dobi se skoč’ na Net
    Bazilika, saj boš pisala tudi kaj …o recimo arabski hrani…?
    čisto tako neobvezno vprašam in upam;)

  4. darja on said:

    Ne vem kje je ta Net, na Tajskem je ziher lepš.

  5. matilda on said:

    :D jah, ziher je lepš, pa diši in pesek imajo..ni pa ravno praktično, če se mudi…jah, mudit se nam baje ne sme…

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

*

HTML tags are not allowed.